Parkolás Nyíregyházán

Dátum: 2013-01-10

Egyszerűbbé és kényelmesebbé vált a parkolás Nyíregyházán. A megyeszékhelyen már évek óta elérhető a mobilparkolás, amely azoknak ideális, akik nem szeretik a parkolóórához igazítani az életüket, de elkerülhető az aprópénzt számolgatás, és egy mobiltelefonnal is kényelmesen, az autóból intézhető a megállás.

A szolgáltatás januártól tovább bővült a megyeszékhelyen. Az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. SMS parkolójegye lehetővé teszi, hogy az autósok előzetes regisztráció nélkül, a megállást követően azonnal elindítsák a parkolást. Ehhez az autó rendszámát SMS-ben a parkolóautomatán található telefonszámra kell elküldeni, és csak annyi idő után kell fizetni, amennyit valójában parkolással töltöttek, a minimális parkolási időn felül (15 perc) ugyanis bármikor leállítható a parkolás az ugyanarra a számra küldött „STOP” tartalmú SMS segítségével. Minden esetben visszaigazoló SMS  jelzi a parkolás elindítását, illetve leállítását. A parkolási időnek megfelelő összeget a szolgáltatáshoz tartozó tranzakciós díjjal együtt (75 forint) a mobilszolgáltatónál vezetett egyenlegről vonják le, illetve a havi telefonszámlával fizethető ki. A parkoláshoz nem kell kártyát sem elhelyezni a szélvédőn, a parkolóőrök ugyanis hordozható készülékükön on-line ellenőrizhetik az adott járműre vonatkozó díj megfizetését. Az SMS parkolójegy előnye az is, hogy bármikor, a gépjárműtől távol is meghosszabbítható, szükségtelen újra és újra parkolójegyet vásárolni és elhelyezni a gépkocsiban.
 
Egy másik, regisztrációhoz kötött szolgáltatás segítségével több autó, akár egy vállalat teljes flottájának parkolása is intézhető egyetlen telefonszámról. Ehhez az ügyfeleknek a www.fizessenmobillal.hu honlapon, illetve a Hősök tere 9. sz. alatti Parkolási ügyfélszolgálaton regisztrálniuk kell. A parkolás indítása a parkolóautomatán feltüntetett telefonszám hívásával és sms küldésével egyaránt történhet. Fizetésre az ügyfél előzetesen feltöltött egyenlege használható, illetve lehetőség van fizetni az OTP Banknál vezetett folyószámláról is.
 
Január 10-től a PICIPÉNZ parkolási rendszerén keresztül is lehet parkolást indítani Nyíregyházán. A szolgáltatás előnye a percalapú számlázás és az alacsony tranzakciós díj (20 forint). Ehhez ugyancsak előzetes regisztráció és egyenlegfeltöltés szükséges a Parkolási ügyfélszolgálatnál, illetve a picipenz.com-on keresztül, ahol akár teljes gépjárműflották is regisztrálhatók. Ebben az esetben sincs szükség semmiféle kártyára a gépjárművön, a parkoló ellenőrök rendszám alapján tudják ellenőrizni a parkolás tényét. A PICIPÉNZ hangautomatája egyetlen gombnyomással hívható, és a parkolóautomatákon feltüntetett zónakód megadásával kezdhető a parkolás, lehetőség van az sms-ben való parkolás indítására, illetve a GPS-alapú parkolásra is, amely automatikusan felismeri a használt zónát. A parkolás az előzőekhez hasonlóan telefonhívással illetve SMS küldéssel állítható le.
A régebbi fizetési lehetőségek természetesen továbbra is élnek Nyíregyházán, tehát ezentúl is használható az MPark Mobil Parkolási Rendszer  a városban.