Bemutatkoztak az ország leghíresebb tigriscsemetéi!

Dátum: 2012-05-30

 

A kis szibériai tigrisek szinte már születésük előtt világhírűvé váltak, hiszen szüleik szerelmi táncát lencsevégre kapta egy magyar hobbifotós, Barócsi Diána. A kép azóta bejárta a világsajtót, a brit Telegraph és a The Sun lapok a híres Tigris és Sárkány című kínai film jeleneteihez hasonlították a felvételt.
Az Európai fajmegőrzési Tenyészprogram keretében érkezett 4 éves hím udvarlása nem maradt eredménytelen, hiszen április 27-én a Pamír nevű nálunk született  7 éves  nőstény három apróságnak adott életet.
A kölyköket most vettük ki először, s eddig csak a nagymacskák gondozói s az állatorvosok láthatták őket, hiszen fontos, hogy az anyaállat teljes nyugalomban nevelhesse kicsinyeit.
 
Az általános állapotfelmérésén túl fény derült az ivarukra is; 2 hím és egy nőstény született a  tigris családban, így a gondozók az Igor, Amur és Karina nevet adták a nagymacskáknak.
A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb.  Alfajai mindegyike veszélyeztetett, a szibériai tigrisek jelenleg a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolják. A szibériai tigriseket (Panthera tigris altaica) amuri tigriseknek is szokták nevezni. Természetes elterjedési területük eredetileg Kelet-Szibéria, Korea és Mandzsúria volt, manapság azonban csak az Amur és az Usszuri folyók vidékén élnek alig 400-an. Megritkulásuk oka, a rájuk, illetve főbb táplálékállataikra, a szarvasokra és vaddisznókra irányuló (orv)vadászat, valamint a természetes élőhelyek pusztulása.
 
A kicsik születése azért is örvendetes, mert szüleik kitűnő genetikai állománnyal rendelkeznek, így az utódok komoly alapját fogják képezni a későbbiekben az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramnak.