Újdonságok a Nyíregyházi Állatparkban!

Dátum: 2012-05-17

 

Tarzan ösvény
 
Elkészült a Nyíregyházi Állatpark legnagyobb madárröpdéje. A Tarzan ösvényen található bemutató a fekete kontinens különleges madarait vonultatja fel.
 
Itt kapott otthont a már évek óta nálunk élő keselyű és marabu pár valamint  kaffer szarvasvarjúnk is, de a társas röpdét gazdagítják a kaffer sasok és a vitéz sasok is.
 
 
 
IdőutaZoo
 
Új tanösvény került átadásra a Nyíregyházi Állatparkban! Az evolúciós erdőben, mely az IdőutaZoo nevet viseli, letűnt korok növényeivel, élő kövületeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
 
A kiállítás megálmodója Boronkay Ágnes botanikai vezető, aki 2007-ban a Bükkábrányi feltárásból szerzett egy közel 7 millió éves ős mocsárciprus darabod. Az ősi darab adott ihletett a park dolgozóinak hogy közös erővel egy komplex mini bemutatón keresztül mutassák be az evolúció jelentős állomásait.
 
A vendégek többek között a wollemia fenyőt is megcsodálhatják, mely a modern botanika egyik legnagyobb felfedezése. A „dínó fenyőként"  ismert fát a botanikusok rég kihalt növénynek hitték, hisz létezéséről csak fosszilis maradványok utaltak. Az élő példányok megtalálása a 20. század egyik botanikai szenzációja volt, 1994-ben bukkantak rá az Ausztrál Wollemi Nemzeti Parkban.
 
A világ teljes Wollemia-állománya jelenleg 70 felnőtt fából áll, s legrégebbi maradványaik 91 millió évvel ezelőttről származnak.