Nincs pénz - elmarad a Metalfest

Dátum: 2012-01-10

A szervezők pénteki tájékoztatása szerint a kemény zenék fesztiválját a gazdasági helyzet, a hazai közönség korlátozott anyagi lehetőségei és a kedvezőtlen adózási körülmények miatt nem tudják megrendezni 2012 nyarán a Csillebérci Ifjúsági Táborban.

"A Hammer Concerts és a nemzetközi sorozatot koordináló Rock The Nation rengeteg energiát, időt és pénzt fektetett abba, hogy a Metalfest hazai megrendezésével Magyarországon is megvalósuljon egy külföldi fellépőkre építő, évente sorra kerülő metálfesztivál. Úgy látjuk azonban, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a magyar fesztivállátogatók anyagi lehetőségei roppant szűkösek" - fogalmaztak a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményben.
 
A Metalfestet eddig kétszer rendezték meg Csillebércen. Tavaly júniusban mintegy tízezer metálrajongó előtt tizenkilenc országból összesen 65 zenekar lépett fel, koncertet adott mások mellett a német Kreator, a brit Cradle of Firth és Saxon, a svéd Arch Enemy és Sabaton, a francia Alcest, az ír Primordial, a finn Wintersun és a kanadai Kataklysm.
 
A szervezők most azt írták, hogy bár idén bővül azon országok sora, ahol megtartják a Metalfestet - Ausztria, Németország, Svájc és Csehország mellett Olaszország, Lengyelország és Horvátország is csatlakozik -, a csillebérci rendezvény megrendezésének feltételei nem adottak 2012-ben.
 
"A 2011-es csillebérci fesztivállal kapcsolatban szinte csak pozitív visszajelzések érkeztek mind a fellépők, mind a rendezvény látogatói részéről. A magyar Metalfest megbízható partnere volt a nemzetközi ügynökségeknek, a hazai beszállítóknak és szponzoroknak, ám a jelen viszonyok közepette sajnos nem bizonyult életképesnek" - tették hozzá a szervezők.
 
Kifejtették, hogy 2011-ben a csehországi Metalfest a csillebércihez közel azonos programmal jóval több látogatót vonzott. "Míg az anyagi terhek, a zenekari gázsik, a technikai költségek nagyjából azonosak mindkét országban, a gazdasági körülmények, különös tekintettel az adóterhekre Magyarországon lényegesen kedvezőtlenebbek, mint bárhol a környező országokban, és ez a helyzet 2012-ben tovább súlyosbodik, elég az áfa-emelésre gondolni" - írta a szervező Hammer Concerts.
 
Forrás: infonyiregyhaza.hu