Dohányozni tilos, mégis sokba kerülhet letenni...

Dátum: 2012-01-10

A nikotinmentes vényköteles gyógyszer havi adagja így 25 ezer forintba is kerülhet. Január óta kényelmetlenebb, és rövidesen drágább szenvedély lesz a dohányzás. Ellentmondás, hogy a szigorodó törvények ellenére Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem támogatja a dohányzásról való leszokást – mondta Dr. Mucsi János tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért nevű egyesület elnöke.

A szakember szerint az OEP sem a recept nélkül kapható nikotinpótló szereket nem támogatja, sem azt a vényköteles orvosságot, amely jelentősen megnöveli a leszokás sikerarányát. A nikotinpótló kezelés nagyjából 15 ezer forintba kerül egy hónapra, a nikotinmentes vényköteles gyógyszer havi adagja pedig 25 ezerbe. „Angliában ezt ingyen adják, ezeket a szereket másra nem lehet használni” – tette hozzá Mucsi János. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa elmondta, az OEP valóban nem támogatja a dohányzáselleni orvosságokat. A dohányzásellenes védekezést új alapokra kell helyezni, amihez pénz az Európai Uniótól érkezhet – tette hozzá Vokó Zoltán.
 
A dohányzási tilalom betartását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrzi, és három hónap türelmi idő után egészségvédelmi bírságokat szabhat ki. Január 1-től lényegében minden zárt légterű helyen tilos a dohányzás, így nem lehet rágyújtani a munkahelyeken és az éttermekben sem; csak a szabad levegőn, illetve a bejárat előtt szabad dohányozni.
 
Forrás:infonyiregyhaza.hu