Végéhez közeledik a szennyvízberuházás négy megyei településen

Dátum: 2015-04-01

Az év eleje mozgalmasan telik négy megyei településen – Nyírtelek, Tiszalök, Tiszadob és Tiszaeszlár –, hiszen az elmúlt évek folyamatos munkájának köszönhetően ebben az évben már befejeződik a szennyvízberuházás ezeken a településeken.

Nyírtelken befejeződtek a csatornaépítési munkálatok, a korszerűsítésre került szennyvíztisztító telep 6 hónapos próbaüzeme 2014. október 15-én megkezdődött, lassan a végéhez közeledik.

Tiszadobot illetően 2015. február 09-én kezdte meg próbaüzemét az új szennyvíztisztító telep, ahol márciusban már „élesben”, vagyis szennyvíz átfolyásával is tesztelik a felépült tisztítót. Ezzel párhuzamosan február 9-én és március 4-én a szennyvízcsatorna hálózat is átadásra került a településen.

Tiszalökön 2014. december 10-én sor került a szennyvíztisztító telep és a meglévő hálózatra gravitációsan ráköthető csatornaszakaszok részműszaki átadására. Tiszalökön és Tiszaeszláron áprilisban adják át a hálózat jelentős részét. Összegezve elmondható, hogy valamennyi településen zajlik a próbaüzem, jelenleg Nyírtelken és Tiszadobon teljes körűen, míg Tiszalökön részlegesen van lehetőség a rákötésre.

 

A 4,3 milliárd forint értékű alsó-szabolcsi szennyvízberuházás keretén belül kiépül Tiszaeszlár, Tiszadob, valamint bővül Nyírtelek és Tiszalök városok csatornahálózata is. Tiszadobon új szennyvíztisztító telep épül, míg a nyírteleki korszerűsítésre a tiszalöki telep bővítésre kerül. A fejlesztéseknek köszönhetően megnő a csatornahálózaton elvezetett és a jogszabályi követelményeknek megfelelően kezelt, illetve tisztított szennyvíz mennyisége.

 

A projekt eredményei számokban:

Nyírtelek: a fejlesztés eredményeként megépül 15855 m gerinccsatorna, 10861 m bekötővezeték, 3765 m belterületi nyomóvezeték, 18 db szennyvízátemelő, 2 db házi átemelő, megvalósul 3 db meglévő átemelő rekonstrukciója továbbá a szennyvíztisztító telep korszerűsítése, annak tisztító kapacitása 640 m³/nap lesz.

Tiszalök-Tiszaeszlár: a fejlesztése eredményeként megvalósul a két településen összesen 20343m gerinccsatorna, 11306 m bekötővezeték, 5591 m külterületi nyomóvezeték, 4009 m belterületi nyomóvezeték, 15 db szennyvízátemelő, továbbá a szennyvíztisztító rendszer korszerűsítése mellett a meglévő tiszalöki szennyvíztisztító telep kapacitása 520 m³/napról 1040 m³/napra bővül.

Tiszadob: a fejlesztés eredményeként megépül 17105 m gerinccsatorna, 8823 m bekötővezeték, 3044 m külterületi nyomóvezeték, 2912 m belterületi nyomóvezeték, 11 db szennyvízátemelő, 53 db házi átemelő, továbbá 310 m³/nap kapacitású új szennyvíztisztító telep.

 

Bővebb információ: www.alsoszabolcsi.hu